14. tammikuuta 2018

Joutenoloa ja rukiista leipää


Sunnuntai-illan moikat! Ihana ja super rento viikonloppu alkaa olla loppusuoralla. Tälle
viikonlopulle ei (harvinaista) sattunut yhtään säbäturnausta. Viikonloppu on pyhitetty
joutenololle ja silti puuhailtu myös monia asioita, joita ei oltu edes suunniteltu. 
 Tämmöinen rento ja aikatauluton meno tuo tullessan inspiraatiota moneenkin asiaan.
Kotia on ollut mukava sisustella, leipoa, pelata lautapelejä ja laittaa ruokaa kaikessa
 rauhassa. Kameraankin on tallentunut kuvia vaikka kuinka paljon. En ollut esimerkiksi 
suunnitellut ollenkaan laittavani tänään leivontapostausta blogiini. Joutenolo on kyllä
 todella huippu juttu, sillä kiireessä ja stressissä ei saa oikein mitään aikaiseksi tai se ei 
ainakaan ole mukavaa se "pakonedessä kamalalla kiireellä tekeminen". 






Viikonlopun aikana on ulkoiltu paljon. Tänään tapahtui jotain todella ihmeellistä mitä ei
ole tapahtunut varmasti kymmeneen vuoteen! Minä nimittäin vetäisin esikoisen sukset jalkaan
ja kävin pienemmän pojan kanssa hiihtoladulla. Suksi luisti yllättävänkin hyvin, mutta 
pidemmät sauvat joutuu hankkia. Meidän tieltä lähtee hyvät ladut ja tiedäppä häntä,
vaikka hiihtokilometrejä tulisi tälle talvelle enemmänkin. Tasainen latu on mun juttu, mäet
tuottaa tuskaa ;) Luistelu on ollut aina mun lempparilaji talvella, vaikka jalat siinnä
touhussa väsyy melko nopeasti. 
 
Ulkoilun jälkeen maistui kermainen lohikeitto, jonka valmistelin ennen ulos lähtöä.
Innostuin myös kokeilemaan joululahjaksi saadusta Leila Lindholmin kirjasta rukiista leipä-
ohjetta ja laitoin taikinan kohoamaan ulkoilun ajaksi. Ihan kaikkia aineksia ei meiltä
löytynyt mitä ohjeessa oli, mutta tässäpä itse säveltämääni ohjetta teillekkin. Tämäkin
ohje on helppo, kunhan antaa taikinalle aikaa kohota! Rukiinen leipä ja lohikeitto 
sopivat niin hyvin yhteen. Leivän päälle tietty reilu kerros ehtaa voita ja kermajuustoa.








- Sulata voi kattilassa, lisää oliiviöljy, maito, siirappi, suola sekä mausteet.
- Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin, kaada seos taikinanesteeseen, lisää etiikka ja
aloita taikinan alustaminen (vaivasin taikinan koneella)
- Lisää taikinaan vähitellen vehnäjauhoja hyvin vaivaten. Anna taikinan kohota n.
tunti leivinliinan alla vedottomassa paikassa
- Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä pyöreät leivät, leikkaa viillot puukolla leivän
pintaan ja pistele haarukalla. Anna kohota vielä n. 30min pellillä
- Paista leipiä uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Paistoin molemmat leivät 
samaan aikaan kiertoilmauunilla ja paistumiseen meni n. 30min.
Kirjan ohjeessa luki, että taikinasta saisi 4 leipää. Itselläni taikina ei ehkä sitten kohonnut
niin paljoa, sillä taikina riitti vain kahteen leipään. Olisiko syynä ollut liian lämpöinen 
neste, johon lisäsin hiivan. Ehkä hiiva ei tehonnut tarpeeksi? Leivän lopputulosena oli
todella hyvä maku ja nuo pari leipää hujahti todella nopeasti parempiin suihin.




Tämän postauksen kirjottelin teille yllättävästä paikasta nimittäin olkkarin matalan
pöyfdän äärestä. Kuuntelen takassa palavien puiden ritinää ja nautin kynttilöiden valosta.
Harvinaista herkkua on kotona yksin olo. Isäntä lähti vielä lasten kanssa pulkkamäkeen.
Nyt kuuman kaakaon valmistukseen, pian saapuvat varmasti punaposkiset kotiin.
Toivottavasti teidänkin viikonloppuun on mahtunut joutenoloa ja mukavia puuhia.

Energistä uutta viikkon alkua!

6 kommenttia:

  1. Ihana leipä. Pitää kokeilla tätä. :)

    VastaaPoista
  2. Löysin blogisi tänään. Ihan mahtavalta näyttää! Tämä leipä on kyllä pakko kokeilla, on kyllä niin hyvän näköinen ja olen samaa mieltä höysteistä, mikäs sen parempaa! Hyvää viikonloppua :)

    Tv. Seija

    VastaaPoista
  3. Hei! Ajattelin tänään kokeilla tätä herkullisen kuuloista leipää, mutta kysyisin vielä että missä asteessa leivät paistat? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Pahoittelut, kun viestiin vastaaminen viipyi. Katoppa kun oleellinen tieto oli jänyt pois ;) Asteita uunissa saisi olla 200 :) Mukavia leivontahetkiä!

      Poista