Mikäpä mukavampaa viikonloppuna kuin herätellä perhe sämpylöiden
tuoksulla. Sämpylätaikina vie yleensä oman aikansa kohotuksineen ja mikäli
tuoreet sämpylät tahtoo nauttia heti aamulla niin viisainta on tehdä taikina jo
edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin. Joten aamulla tarvitsee vain pyöräyttää
taikinasta sämpylöitä ja paistaa. Helppoa, nopeaa ja herkullista. Voin luvata, että
sämpylät katoavat hyvin nopeasti. Näin meillä ainakin kävi, kun teltasta kömpivä
nuoriso asteli sateen saattelemana aamupalalle. Ja pienemmillekin maistui,
kunhan saivat unihiekat silmistä karisteltua.
Pehmeät "yön yli" sämpylät
5dl maitoa (vesikin käy, mutta maitoon tehtynä ovat pehmeämpiä)
1pss kuivahiivaa
2tl suolaa
2rkl tummaa siirappia
5dl leseitä, kaurahiutaleita tms.
n. 6dl vehnäjauhoja
2rkl oliivi tai rypsiöljyä
Sekoita kaikki ainekset keskenään, taikinaa ei tarvitse kummemmin vaivata.
Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Laita taikinakulhon päälle kelmu ja nosta
kulho jääkaappiin yön ajaksi. Leivo taikina aamulla sämpylöiksi jauhojen kera
ja paista 220 asteessa 12-15min ajan, kunnes pinnassa on kaunis väri.
Iloa päivääsi!