19. toukokuuta 2012

Tilkkuillaan yhdessä

Aurinkoiset huomenet!

Kiitos kaikille edelliseen postaukseen kommentin jättäneille. Tiiättekö ihan vallan innostuin tässä ja ajattelin jakaa vähän ohjeita kun moni on kysellyt ohjetta ja näyttää, että moni myös olisi innokas koittaan tilkkuilua :) Että ei muutakuin kankaita valitsemaan ja sommittelemaan!

Nämä ohjeet on sitte ihan vain omasta päästä enkä todellakaan ole opiskellut tilkkuilua mistään mutta josko näistä olisi vähän apua jollekkin :) Niin ja ihan harrastuksena näitä ompeluksia teen ja kantapään kautta opin. Voitteko kuvitella, että ylä-asteella vielä inhosin kässäreitä.. Ja nyt teen monenlaisia juttuja ihan intona ;) Näin se aika muuttaa kiinnostuksen kohteita.

Tilkkupeitto Nonnukan tavalla tehtynä :)

Ihan ekku tietty valitsen kankaat mistä peiton teen. Kattelen vähän mitkä kankaat sopii yhteen ja piirtelen paperille kuvan peitosta. Kun sopiva sommittelu paperilla löytyy niin alan leikellä tilkkuja. Tilkulle teen ikäänkuin kaavan paperista niin tilkut on helpompi saada samankokoisiksi. Useimmiten mulla tilkut taitaa olla 20x20cm kokoisia mutta niistä voi toki tehdä sen kokoisia miten itse tykkää. Itse ompelen peitot saumurilla mutta ompelukoneella onnistuu tietty myös.






Kun tilkut on leikelty niin ompelen tilkut toisiinsa yhteen aina rivi kerrallaan. Kun kaikki rivit oon ommelltu niin silitän tilkkurivit niin saumat aukeaa. Sitten vain nuppineulat esiin ja laitellaan kaksi tilkkuriviä oikeat puolet vastakkain yhteen, kiinnitän nuppineuloilla katsoen, että tilkut tulee suoraan linjaan ja sitten ompelen rivit toisiinsa kiinni. Ja näin tehdään kunnes tilkkurivit loppuvat :) Niin ja tillkujen reunat eivät kyllä mun töissä aina kohtaa mutta saahan se ollakki vähän kotitekoisen näköinen? :) 

Kun kaikki tilkkurivit on ommeltu yhteen niin teen peittoon reunukset. Vähän vaihdellen mutta yleensä reunukset ovat n. 10cm. leveät. Leikkaan sopivasta kankaasta reunukset ensin peiton päihin ja ompelen ne paikoilleen. Sitten mittaan peiton koon, leikkaan reunukset peiton sivuille ja ompelen ne kiinni. Sitten silitellään työ taas.

Sitten onkin aika tehdä peiton takaosa. Itse ostan näihin peittoihin takaosaksi sellaista (miksihän sitä sanotaan) valmista missä yläpuoli on tikattukangasta ja alapuoli vanua. Helpottaa ja nopeuttaa hommaa varmasti aikalailla. Sitten leikkelen vanukankaasta samankokoisen palan minkä kokoinen on ommeltu tilkkuosa. Sitten oikeatpuolet vastakkain ja ompelen peiton sivut sekä yläosan (peitosta tulee pussilakanamainen). Vimppana ompelen peiton alaosan josta ompelen kummastakin reunasta keskelläpäin pätkän ja jätän alareunaan kääntöaukon. Sitten peitto käännetään oikeinpäin ja kääntöaukko ommellaan kiinni siististi. Siinnäpä se peitto sitten on :) 

Joskus teen peittoon vielä käsin tikkaukset reunoihin ja tilkkuihin paksulla karhulangalla mutten läheskään aina. Nuo tikkaukset antaa peitolle vielä ihanamman ulkonäön. Jos käsin tikkauksia tahtoo tehdä niin reunoista kannattaa aloittaa. Minä esimerkiksi teen sillai yksi pisto eteen, yksi taakse tyylillä ja kiristelen lankaa samalla niin tulee kivan näköinen. Tilkut tikkailen joskus tilkun reunat kierrellen ja joskus taas ristiinrastiin pitkin peittoa :D


Saiko mitään selkoa? Kysymyksiä saa esittää kun voi hyvin olla epäselvää tekstiä :) Juu ei tulis opettajaa musta ei ;) Mukava jos jokunen sai inspisä alkaa koittamaan, että ei muutakun tilkkuilemaan vain :) Ja jos väärin sattuu menemään niin aina voi purkaa ja tehdä uusiksi :)

Mukavaa lauantaita!

31 kommenttia:

  1. Mut nyt mun täytyy kyl alkaa tekemään tilkkupeittoa, se on ollut ajatuksissa vaikka kuinka kauan ja oon ton tekniikan ymmärtänyt jotenkin kutenkin, mut se on sit vaan jäänyt. Sun ohjeet oli selkeät ja helpon tuntuiset. Mä sit taas oon tykännyt koulussa aina käsitöistä, mut se on näin vanhemmiten jäänyt, mut jospa nyt herättelen sitä taas henkiin. Kiitos inspiroivasta postauksesta ja Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Ei voi kun ihastella noita peittojasi !!! Kauniita kankaita, onko lähelläsi hyvä kangaskauppa vai tilailetko netistä ? Itse olen ihan opiskellut ompelija ja voin sanoo että just tollasella maalaisjärjellä homma toimii, tapoja on monia ja jokainen innostunut löytää omansa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Riitta <3 Meillä on täällä tosi ihana sisustusliike http://www.n-style.fi jossa on hyvä valikoima kankaita. Sieltä tulee ostettua ja myös kangaskaupasta. Niin ja tilailen kyllä netistäkin kiitettävästi aika paljon Wilhelmiinan kammarista :)

      Poista
  3. Ovat kyllä upeita luomuksia ja tuo värien iloittelu hillityllä tavalla on ihanaa. Riittäisiköhän oma kärsivällisyyteni laisinkaan?!? Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti riittää.. ite omistan todella lyhyet piuhat ja silti oon noita saanut tehtyä ;) Joskus myös hieman ärräpäiden kanssa :D

      Poista
  4. Ihania peittoja, voi kun itsekin saisi aikaiseksi tehdä edes sen yhden! :)

    VastaaPoista
  5. Ihanaa kun postasit aiheesta, tiiätkö mun oli just tarkoitus kysyä sulta ohjetta näihin, ovat niin kauniit <3!
    Tuo alin on kyllä mun suosikki :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä <3 Voi ihana jos saat inspistä tehdä, mukavaa puuhaa :) Tuohon alimpaan tosiaan otin mallia Tildan kirjasta josko innostuisit koittaan samanlaista :)

      Poista
  6. Ihania peittoja ja hirmu selkeät ohjeet annoit! Olen käynyt joskus tilkkutyökursseja Työväenopistossa ja täytyypä sanoa että olisipa silloin ollut yhtä selkeä ohjeistus, olisi säästynyt monelta purkamiselta..

    VastaaPoista
  7. Upeita... milloinkahan minä saisin aikaseksi kokeilla... laiska olen :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ei muutakun koittamaan van..alkuun kun pääsee niin ei malta lopettaa :)

      Poista
  8. Ihania peittoja!<3 tuo alin on tosi suloinen, ihania yksityiskohtia!:)

    VastaaPoista
  9. Aivan ihania peittoja!!! Itse olen joskus käynyt työväenopiston tilkkutyökurssin ja tein ison peiton, mutta annoin se äitille, sillä värimaailma ei enää miellyttänyt. Nykyään teen myös noita kanttisiä :)

    Blogissani on muuten sinulle jotain:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Mia, mennyt tuo ihan vallan ohi <3 Oon niin onneton jakaan näitä mutta yritän. Kiitos kuitenkin :)

      Poista
  10. Kaunis kiitos ohjeestasi! Nyt pääsen kokeilemaan, kun kesä on vietetty, sillä kesäaika kuluu ulkona niin paljon kuin mahdollista, mutta syksyllä on sitten aikaa taas ompelukoneelle! Vielä kun jostain löytäisi sitä valmista vanu/tikkikangasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä <3 Sitä valmista tikkikangasta varmasti löytyy kangaskaupasta. Itse ostan paikallisesta sisustusliikkeestä missä myös hyvä valikoima kankaita! Liikkeellä on myös nettiputiikki ja uskon, että ihan sähköpostillakin saa vaikka sieltä tilattua tikkikangasta :) http://www.n-style.fi/verkkokauppa/ jos haluat kurkkia

      Poista
  11. Kauniit täkit! Sinulta syntyy kaunista jälkeä, on taito sommitella kankaat kauniisti. Onkin aikaa kun viimeksi ompelin tilkkutäkkejä olis varmaan uusien aika :) Kangastakin kun on sopivasti kerääntynyt jemmaan.

    VastaaPoista
  12. Tapoja on tosiaan monia ja jokainen varmasti löytää itselleen sen mieluisan ja tekee itsensä näköisiä töitä:)
    Alin on varmaan tilda kirjasta? Olen joskus aloittanut sitä peittoa, mutta aina vaan on muuta tullut väliin joten se on jäänyt taakse hiljaisuuteen.Sinä olet kivasti jättänyt osan niistä aplikaatiokuvista pois ,ehkä jopa paremman näköinen , rauhallinen kuin alkuperäisversio:)

    VastaaPoista
  13. Todella kauniita ovat! Ihan ammattilaisen tekemiä :)

    VastaaPoista
  14. Todella kauniita tilkkupeittoja!! Pitää varmaan itsekin kokeilla, mulla vaan aina loppuu usko jo alkuvaiheessa tilkkujen ompelua, vielä ei ole yksikään aloitettu tilkkupeitto valmistunut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muutakun hiljalleen tekemään vain :) Tiiän kyllä tuon tunteen hyvin ;)

      Poista
  15. Aivan ihania nää sun tilkkupeitot! Nyt pitäis jostain saada itselle se inspis alottaa taas ompelu ja värkkääminen, vaan kun tuntuu, että sitä aikaakaan ei oo...

    Mun blogissa ois sulle tunnustus! :)

    -Heini-

    VastaaPoista