20. joulukuuta 2017

Jouluinen pähkinä-hedelmäleipä


Heippatirallaa! Jouluun kun kuuluu vahvasti tuoksut ja maut niin tuleepa ainakin pari
herkkupostausta. Leivonta on se toinen lemppari juttu lahjojen paketoinnin lisäksi näin
 joulun alla. Tai onhan se toki muulloinin, tulee kuitenkin useamman kerran kuukaudessa
leivottua suolaista tai makeaa. Jouluherkkuja tekisi mieli leipoa vaikka mitä. Mutta
aloitetaanpa suolaisella leivonnalla. Jouluinen juhlaleipä -hedelmä-pähkinä leipä on kivaa
vaihtelua perinteiselle joululimpulle, joka on kyllä myös todella hyvää (mietinkin pitäisikö
sitä vielä leipoa loppuviikosta). Tein samantyyppistä leipää myös viime jouluksi ja
se maistuu todella hyvältä jouluiltana kera kylmän kinkkusiivun. Leipä on helppo
tehdä, kunhan sille antaa tarpeeksi aikaa kohoamiseen!





Pähkinä-hedelmä leipä (2kpl)

250g Sekahedelmiä
n. 140g pähkinäsekoitusta
25g tuorehiivaa
4dl vettä
1rkl suolaa
2rkl tummaa siirappia
1rkl kanelia
1dl kauraleseitä
4dk ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja 

- Hienonna pähkinät sekä sekahedelmät pieniksi paloiksi
- Liota hiiva kädenlämpöisessä vedessä. Lisää suola, siirappi ja kaneli
- Lisää sekaan ruisjauhot sekä leseet. Vaivaa taikinaa hyvin ja lisää vehnäjauhot
pikkuhiljaa taikinan sekaan. Vaivaamista on hyvä jatkaa niin, että taikina on
kimmoisaa.  Lisää pähkinät ja hedelmät. Anna taikinan kohota n. 1h 
leivinliinan alla ja voitele leipävuuat.
- Jaa taikina kahteen osaan ja leivo vuokiin sopivat leivät jauhotetulla alustalla
- Anna leipien kohota vielä n. 45min, tee leivän pintaan kevyet viillot 
- Paista 220 asteessa n. 30 minuuttia



Syksyllä testiin saatu Kitchen Aid Artisan on kyllä ehdoton ykkönen, sillä
 taikinan kuin taikinan valmistus käy näppärästi! Koneen vaivatessa taikinaa on kädet 
vapaana ja voi valmistella jo seuraavaa vaihetta leivonnassa. Tai vaikkapa laittaa tiskiä
 pesuun. Tuo verraton yleiskone takaa leivän (tai minkä muun leivonnaisen tahansa) 
taikinan hyvän siton ja pehmoisen sekä tasaisen lopputuloksen! Koko perhe on innoissaan
koneesta ja pienimmäinenkin voi vanhemman valvonnassa olla hyvänä apuna ainestan
lisäämisessä tai nopeuden säädössä. Hän on vieläpä hyvin innokas leipuri!



 

Leivät saa myös kauniisti paketoitua kakkupaperilla. Kakkupaperin alle leikkasin palan
ruskeaa lahjapaperia. Sitten vain rusetti päälle ja Mailegin pakettikortti kylkeen. Pieni
joulumuisto ystävälle syntyi näin helposti ja rakkaudella tehtynä :)
  
Pöllyääkö siellä jauhot keittiöissä ennen joulua? Josko joltain löytyisi jokin
hyvä limppuvinkki niin otan mieluusti vastaan :) 

Mukavaa päivän jatkoa!

* Yhteistyössä KitchenAid

6 kommenttia:

  1. Tänne saakka levisi ihana tuoreen leivät tuoksu ja kyllä ihana idea ystävälle lahjaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreen leivän tuoksu on kyllä ihana💞 tuohon leipätaikinaan laitettu kaneli toi niin ihanan tuoksun!

      Poista
  2. Pöllysi jo jokin aikaa sitten ja saaristolaisleivät päätyivät pakkaseen odottelemaan viikonloppua :) Leipominen on kivaa ja ruokalahjojen antaminen myös ♥ Kauniita kuvia, ihanaa joulun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih saaristolaisleipää, se on niin hyvää! Joskus olen myös tehnyt, mutta siitä onkin jo aikaa. Tilanne täytyy pian korjata 😊

      Poista
  3. Thank you so much for the recipe and a happy happy Christmas time!

    VastaaPoista