27. syyskuuta 2011

Kotoilua parhaimmillaan- Leipäreseptejä lisätty


Hyvin nukutun yön jäljiltä oli aamulla melkoisen energinen olo. Aamusta saakka meillä onkin pikku-ukkelin kanssa jauhopeukalot heilunut ja uuni lämmennyt. Leivän leivontapäivä siis :) Kerrankin tuli leivottua kunnolla leipää, pakkaseen saakka.
Niin, että täältä saisi tuoretta leipää kera päiväkahvin ;)


Lepponen leipominen, taikinan nousemista odotellessa ja leivän paistuessa relaaminen sohvalla katellen pikku-ukkelin lemppareita Pat & Mat ohjelmaa :) Kotoilua parhaimmillaan!



Riisipuuron vielä porisuttelin meille lounaaksi. Ja kyllä maistui hyvälle kera lämpimän, tuoreen leivän ja kunnon kerroksen ehtaa voita.

Torstaille olisi tiedossa vauvelin kokoarvio äitipolilla ja perjantaille pikku-ukkelin kitarisaleikkaus. Kumpa nyt siihen pysyisi terveenä. Äiskää jänskättää ja pojua itkettää ajatuskin. Mutta siinnä vaiheessa silmät kirkastuu kun kuulee, että saa syödä jätskiä ja paljon :) Esikoiselle tehtiin sama operaatio hänen ollessa 2v ja nopeasti toipui. Aina nuo leikkaukset hirvittää. Toivotaan, että kaikki sujuu nopeasti ja hyvin.

Mukavaa viikon jatkoa!

P.S. Mahtava määrä tullut uusia lukijoita sekä arvtaan osaallistujia. Niin ja vielä ehtii toki:) Kiitos kommenteistanne!

P.P.S. Jos tahdotte jonkun leivän ohjetta niin vinkatkaa :)

Muoks, tässäpä reseptejä. Ei muutakun jauhopeukalot heilumaan :)

Ruisruutuset (ohje Rainbown ruisjauhojen pussinkyljestä)
5dl vettä
2tl suolaa
1/2dl öljyä
1pss kuivahiivaa
4dl ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi 42-asteiseksi, eli reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja öljy. Sekoita kuivahiiva jauhoihin, yhdistä taikinanesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Kumoa taikina uuninpellille. Ripottele päälle reilusti ruisjauhoja. Taputtele taikinalevy noin sentin paksuiseksi ja leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Anna kohota puolisen tuntia.
Paista 225c uunissa n.25min.

Terveysleipä (ohje anopilta, alkuperäinen ohje netistä bongattu)

1/2 dl mysliä
(1/2 dl soijajauhoja, itse laitoin vain vehnäjauhoja)
1/4 dl pellavansiemeniä
3 dl isoja kaurahiutaleita
1 rkl suolaa
7 1/2 dl vettä
n. 10 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa

Ohjeesta tulee 2 leipää pitkulaisissa vuuissa. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita kaikki muut paitsi vehnäjauhot ja hiiva. Lisää vesi ja lopuksi jauho-hiivaseos. Sekoita niin, että kaikki aineet sekoittuvat, mutta taikinaa ei tarvitse vaivata. Taikina jää melko löysäksi. Jaa taikina vuokiin. Voit ripotella hieman jauhoja pinnalle. Huom! Laita vuuat jääkaappiit ja anna kohota kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Paista 200 asteessa n. tunti.

Idan grahamleipä ( ohje pirkan ruokalehdestä)

3dl vettä

50g hiivaa

1tlk kermaviiliä

3/4dl siirappia

3dl grahamjauhoja

3dl kaurahiutaleita

50g margariinia

n. 7dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen kermaviili, siirappi, suola, grahamjauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita hyvin. Lisää pehmeä rasva. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen.Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan ja leivo pitkänmallisiksi leiviksi. Pistele leivät ja kohota liinan alla muhkeiksi. Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

Paista 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla n. 20 min.

Hiivaleipä

juuri
1/2 l vettä
2rkl siirappia
1pss kuivahiivaa
6dl hiivaleipäjauhoja

taikina
2tl suolaa
50g voita
8dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi 42 asteiseksi, lisää siirappi ja jauhot hämmennä tasaiseksi ja jätä juurtumaan noin 1/2 tunniksi.

Lisää sitten joukkoon suola, sulatettu voi ja loput jauhoista. Alusta taikina ja leivo 3 pyöreätä leipästä. Pistä pellille ja kohota vasta nytten kaksin kertaiseksi. Tee muutama viilto ja paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 min.