27. syyskuuta 2011

Kotoilua parhaimmillaan- Leipäreseptejä lisätty


Hyvin nukutun yön jäljiltä oli aamulla melkoisen energinen olo. Aamusta saakka meillä onkin pikku-ukkelin kanssa jauhopeukalot heilunut ja uuni lämmennyt. Leivän leivontapäivä siis :) Kerrankin tuli leivottua kunnolla leipää, pakkaseen saakka.
Niin, että täältä saisi tuoretta leipää kera päiväkahvin ;)


Lepponen leipominen, taikinan nousemista odotellessa ja leivän paistuessa relaaminen sohvalla katellen pikku-ukkelin lemppareita Pat & Mat ohjelmaa :) Kotoilua parhaimmillaan!



Riisipuuron vielä porisuttelin meille lounaaksi. Ja kyllä maistui hyvälle kera lämpimän, tuoreen leivän ja kunnon kerroksen ehtaa voita.

Torstaille olisi tiedossa vauvelin kokoarvio äitipolilla ja perjantaille pikku-ukkelin kitarisaleikkaus. Kumpa nyt siihen pysyisi terveenä. Äiskää jänskättää ja pojua itkettää ajatuskin. Mutta siinnä vaiheessa silmät kirkastuu kun kuulee, että saa syödä jätskiä ja paljon :) Esikoiselle tehtiin sama operaatio hänen ollessa 2v ja nopeasti toipui. Aina nuo leikkaukset hirvittää. Toivotaan, että kaikki sujuu nopeasti ja hyvin.

Mukavaa viikon jatkoa!

P.S. Mahtava määrä tullut uusia lukijoita sekä arvtaan osaallistujia. Niin ja vielä ehtii toki:) Kiitos kommenteistanne!

P.P.S. Jos tahdotte jonkun leivän ohjetta niin vinkatkaa :)

Muoks, tässäpä reseptejä. Ei muutakun jauhopeukalot heilumaan :)

Ruisruutuset (ohje Rainbown ruisjauhojen pussinkyljestä)
5dl vettä
2tl suolaa
1/2dl öljyä
1pss kuivahiivaa
4dl ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi 42-asteiseksi, eli reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja öljy. Sekoita kuivahiiva jauhoihin, yhdistä taikinanesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Kumoa taikina uuninpellille. Ripottele päälle reilusti ruisjauhoja. Taputtele taikinalevy noin sentin paksuiseksi ja leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Anna kohota puolisen tuntia.
Paista 225c uunissa n.25min.

Terveysleipä (ohje anopilta, alkuperäinen ohje netistä bongattu)

1/2 dl mysliä
(1/2 dl soijajauhoja, itse laitoin vain vehnäjauhoja)
1/4 dl pellavansiemeniä
3 dl isoja kaurahiutaleita
1 rkl suolaa
7 1/2 dl vettä
n. 10 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa

Ohjeesta tulee 2 leipää pitkulaisissa vuuissa. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita kaikki muut paitsi vehnäjauhot ja hiiva. Lisää vesi ja lopuksi jauho-hiivaseos. Sekoita niin, että kaikki aineet sekoittuvat, mutta taikinaa ei tarvitse vaivata. Taikina jää melko löysäksi. Jaa taikina vuokiin. Voit ripotella hieman jauhoja pinnalle. Huom! Laita vuuat jääkaappiit ja anna kohota kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Paista 200 asteessa n. tunti.

Idan grahamleipä ( ohje pirkan ruokalehdestä)

3dl vettä

50g hiivaa

1tlk kermaviiliä

3/4dl siirappia

3dl grahamjauhoja

3dl kaurahiutaleita

50g margariinia

n. 7dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen kermaviili, siirappi, suola, grahamjauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita hyvin. Lisää pehmeä rasva. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen.Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan ja leivo pitkänmallisiksi leiviksi. Pistele leivät ja kohota liinan alla muhkeiksi. Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

Paista 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla n. 20 min.

Hiivaleipä

juuri
1/2 l vettä
2rkl siirappia
1pss kuivahiivaa
6dl hiivaleipäjauhoja

taikina
2tl suolaa
50g voita
8dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi 42 asteiseksi, lisää siirappi ja jauhot hämmennä tasaiseksi ja jätä juurtumaan noin 1/2 tunniksi.

Lisää sitten joukkoon suola, sulatettu voi ja loput jauhoista. Alusta taikina ja leivo 3 pyöreätä leipästä. Pistä pellille ja kohota vasta nytten kaksin kertaiseksi. Tee muutama viilto ja paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 min.








24 kommenttia:

  1. Oi! Tuoretta leipää..munkin on tehnyt mieli koittaa leipoa leipää eipä ole vielä saannut aikaiseksi.
    Ohje olis kyllä kiva..avrsinkin joku tosi helppo..et poro peukalokin osaa :)

    VastaaPoista
  2. Oih,ihana postaus!! <3
    Tuoreen leivän tuoksu on niin ihana!Ja riisipuuro on herkkua myös!Mun viimekertaisella riisipuuron paistolla ei olut kovin onnellinen loppu kun hetkeksi poistuin sekoittelemasta kattilaa ja tietty se kuohui yli laidan,lattialle asti, ja se käry, koko illan sitten yritin häivyttää palaneen käryä!Puuro ei onneksi pohjana palnut mutta se mikä tuli yli paloi levylle!Huh sitä sotkua!:P

    Jos asuisin lähempänä niin tulisin kyllä päiväkahville!:)

    Tsempitykset torstaille!<3

    VastaaPoista
  3. voi minäki aattelin ottaa itteä niskasta kiinni ja leipaista tuoretta leipää perjantaina... nuo ruisruudut kuulostaa hyvältä, viitsisitköhän niistä reseptiä laittaa?
    tsemppiä leikkaukseen! <3

    VastaaPoista
  4. Oih, tuoretta leipää... Oon ihan älyttömän huono sämpylöiden ja leivän leipoja, kaikkea muuta kyllä leivon. Eli helppoja ja hyviä ohjeita saa laittaa. Vaivaatko taikinan käsin vai koneella? Mulla kun ei oo konetta, ja leipomukset tuppaa tulla vähän liian koviksi...

    Mukavaa viikon jatkoa operaatioista huolimatta =)

    -Tuija-

    VastaaPoista
  5. Oi, miten herkullisia ja tunnelmallisia kuvia! Mitä jos laittaisit ohjeet kaikista leivistä? ;) Itse tein eilen omenapiirakkaa ja tänään puolukkapiirakkaa. Jospa saisi jotain tosiaan pakastimeenkin asti. :) Sämpylöitä pitäisi jälleen leipoa, kun alkavat loppua pakastimesta. Itse tehty leipä on niin hyvää, erityisesti tuoreena ja oikean voin kera!

    VastaaPoista
  6. Nam, niin herkullista. Voi kun asuisin lähempänä! :)
    Laita ihmeessä ohjeet. Voisin joku päivä leipoa pojan kanssa.

    Ps. arvaa lähtikö kaksi kirjaa tilaukseen viime postauksesi jälkeen?? Niitä ihanuuksia odotellessa..=)

    VastaaPoista
  7. Voi, tuoreen leivän tuoksun voi tuntea ihan nenässään. Minäkin niin mielelläni leipoisin... ilman lapsia on se tehtävä, pieni mies ei voi käsiään jauhoihin upottaa- niin mieluista kuin se varmasti olisikin ;) ...mutta siedätellään, ehkä joku pv sitten onnistuu taas?

    Kauniit kuvat <3

    VastaaPoista
  8. Oi nam, tuore leipä kera päiväkaffin kelpais tännekin. ;) Ja riisipuurokin on niin hyvää, sitä voiskin tehdä joku päivä. :)
    Ja jos jaksat ja ehdit, kaikista leivistä olisi ihana saada ohjeet, täälä kun rakastetaan itsetehtyä leipää!

    Ja ihan varmasti menee leikkaus hyvin. Ymmärrän huolesi, mutta pian se on ohi ja pikkumuru saa syödä jätskiä paljon. <3

    Haleja sinne!

    VastaaPoista
  9. Ompas kupsakan näköstä leipää...Aikoihin en olekkaan riisipuuroa saanunna, pittääköhän laittaa uuniin iltapalaksi :)

    VastaaPoista
  10. Oletpa tosiaan ollut energinen tänään! Oi että, miten herkullisia leipäsiä...ihan tuoksuu tänne asti <3 ja riisipuuroa alko kyllä nyt tehdä mieli :)

    Ihania kuvia ja postauksia muutenkin sulla ollut. En ole ehtinyt muutakun käydä kurkkaamassa. Tuota Belle Blanc kirjaa kyselin kirjastosta, muttei ollut :(


    Ihanaa viikkoa teille!

    VastaaPoista
  11. Voi miten herkullisen näköistä! :) Mulla on vaan jotenkin tullut luulo että itse tehty leipä on kovaa jos sen käyttää pakkasessa. Ilmeisesti näin ei ole vain kuinka? Itse teen usein porkkanasämpylöitä, jotka menee samantien parempiin suihin :)

    VastaaPoista
  12. NAM ♥ Kaikkien noiden leipien ohjeet kelpais mielihyvin !

    VastaaPoista
  13. Voih voin vain kuvitella tuoreen leivän tuoksun nam..ja riisipuuroa ja voita..kannatetaan kotonatehtyä ja aidoista värkeistä..eipä taida montaa ee.koodia löytyä;)reseptit ovat aina tervetulleita..voimia loppuviikolle!t.jaana Ja niin osallistuisin siihen arvontaankin=)

    VastaaPoista
  14. OIJOI... näyttää niin hyvältä, ihan vesikielellä katselee kuvia :)

    VastaaPoista
  15. Mua kiinnostaisi nuo leipäreseptit. :)

    VastaaPoista
  16. Voi täällähän oli mukavasti käyty kurkkimassa. Ja innostuinkin heti jakamaan kanssanne nämä ohjeet. Kannattaa ihmeessä kokeilla, leivän leipominen ei oo hankalaa kun tekeepi ohjeen mukaan ja antaa rauhassa kohota eikä laita liian paljoa jauhoja :) Itse jätän taikinan melko löysäksi niin tulee pehmoista leipää.

    Satu, ei muutakun nyt koittamaan :)

    Niina, voi kiitos :) Vähän erilainen postaus tällä kertaa. Voi ei..uskon, että sotkua tuli :/ Mulla tahtoo aina ottaa vähän kattilan pohjan kiinni.. olispa mukavva joskus livenä kahvitella:)

    Nanna, kiitos kovasti!

    Tuija, ei muutakun reenaamaan :) Mites jos koittasit jättää jauhoja hieman vähemmäksi jos kovaksi tuppaa tulemaan? Tai jos veteen leivot esim. sämpylät niin koitas maitoon, tulee pehmosempia. Käsin vaivaan vaikka yleiskone löytyisi..en tiiä miten se jää aina tuonne kaapin pohjalle :)

    Kotiäiti, ny on reseptit laitettuna :) Nam mitä herkkuja sinäkin oot leiponut!

    Christina, niinpä :) Olis ihana myös sinun kanssa livenä kahvitella. Kiva, että saat pian ihkuja kirjoja. Niissä onkin paaaljon ihasteltavaa :)

    Mari, kiitos :) Toivotaan, että vielä sellanen päivä tulee niin pääsee pikkuinenkin leipomispuuhiin!

    naana, voi kiitos <3 haleja myös sinne! Ja nyt saat napata ohjeita mukaan ja alkaa leipomispuuhiin :)

    Lovviisa, maukasta riisipuuro hetkeä:)

    Iida Emilia, minä ihmettelinkin missä luurailet ja postausta sulta odottelin :) Mukava, että tänään tuli ja pääsi lukemaan teidän kuulumisia <3 Lähetänpä sulle palan tuoretta leipää iltapalaksi täältä, tuuleekin niin kovaa että voisi tulla perille ;)

    Anna, tuoreenahan se parasta on mutta en oo kyllä ainakaan ite huomannu et kovaksi menis pakastamisen jälkeen :)

    Riitta, ohjetta laitettu :) Oles hyvä!

    Jaana, nappaahan sinäkin reseptejä. Voi joo on se kotona tehty aina parasta!

    Marru, :) Lähettelempä sullekkin täältä palasen tuulen matkassa :)

    Jaana, nyt onpi reseptiä oles hyvä!

    VastaaPoista
  17. Nam:-)) Saisinpa minäkin aikaiseksi leipoa joskus.Nykyään tulee leivottua tosi harvoin, ei muka ole aikaa;-))
    Onnea matkaan teille molemmille<3

    sadeterkuin Arja

    VastaaPoista
  18. Lämmin leipä päivitys. Kotileivän voittanutta ei ole! Kuvasi on kodikkaat ja kiitos ohjeista.
    Onnea leikkaukseen ja huis huis syksyn pöpöille jotta kaikki menisi suunnitelmien mukaan :)

    VastaaPoista
  19. Nyt jerahti oikein vesi kilelle. Mikään ei voita tuoretta leipää ja voita.
    Olet ollut ihailtavan ahkera:)

    VastaaPoista
  20. Nam! Pitääpä joskus kokeilla leivän tekoa. Vaikuttavat herkullisilta! Yleensä tulee tehtyä vain sämpylöitä, nekin kyllä spelttijauhoon. :)

    Tsemppiä pikkumiehelle leikkaukseen ja itsellesi myös jaksamista odotukseen.

    VastaaPoista
  21. Kiitos jakamisesta! :) Ja mukavaa syksyä.

    VastaaPoista
  22. Njam! Itte leivottua leipää, njam :) Näyttääki herkulliselta ja leipien asetteluki jo hivelee silimiä :)

    Ja riisipuuro (nam) on maailman helepoin puuro tehä ko on hauvutuskattila :) Suosittelen hauvutuskattilaa kellä ei vielä oo :) Tietty alkuvalmistelut on ettei sittekkään ihan maailman helepoin mutta silti :)

    VastaaPoista
  23. Voi kiitos ihanista resepteistä=) heti kun on vapaa viikonloppu niin kyllä kokeilen...toivottavasti kaikki on mennyt teillä hyvin:) voimia odotukselle ja eikös teillä ollut pikkumiehellä jokin operaatio..voimia ja ihanan aurinkoisia syyspäiviä teille koko perheelle! t. jaana

    VastaaPoista
  24. Näyttääpä hyville nuo leivät! En ole ikuisuuksiin leiponut itse leipää, voisikin pyöräyttää yhden vapaapäivän kunniaksi. Ja tässähän ratkesi samalla ongelma "Mitä tänään syötäisiin?", sillä riisipuuro menee porisemaan just nyt! :)

    VastaaPoista