Tammikuun puoliväli on ylitetty ja helmikuu on ihan nurkan takana
jo. Vaikka onhan helmikuu ihan täysi talvikuukausi, mutta kuitenkin
jo niin paljon lähempänä kevättä. Tammikuu on usein jotenkin tylsä ja
pitkä kuukausi eli ei lempparini ollenkaan. Mutta nyt tammikuuhun on
mahtunut monta mukavaa pakkaspäivää ja ihan kirpsakatkin pakkaset
kävi parin päivän ajan. Ihan täydelliset kelit petivaatteiden tuuletukseen.
Tai leipomiseen. Ja nyt tahdon vinkata teille ihanan ruisleivän ohjeen.
Ja nopeakin on vielä eli ei tarvii mitään juurta tms. Se ei sopis mun
luonnolle ollenkaan ;) Sydänruisleipä postaukset sai instassa paljon
kysymyksiä ja tykkäyksiä. Ja onhan noi nyt suloisimmat leivät
mitä oon leiponut. Ohje on Pullahiiren sivuilta, mutta kirjottelen
sen tänne blogiinkin talteen. Hei ja tammikuuhun kuuluu myös
yhtälailla vuoden ekat tulppaanit. Olinkin jo unohtanut miten ihania
ne on <3 Ja niin merkkinä lähestyvästä keväästä. Löysin muuten
söppänän leikkuulaudan ja ison pussin veriappelsiineja Lidl:stä.
Ruissydämet
6dl vettä
1pss kuivahiivaa
2tl suolaa
2tl siirappia
7dl ruisjauhoja
3dl vehnäjauhoja
- Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi
- Lisää joukkoon kuivahiiva, suola ja siirappi
- Sekoita hyvin ja lisää vehnäjauhot
- Työstä taikinaa hyvin ja lisää hiljalleen ruisjauhoja.
Taikina jää aika löysäksi tässä vaiheessa.
- Kohota n. 45min lämpimässä paikassa
- Käytä reilusti ruisjauhoja leipoessasi. Kauli taikinasta
levy ja painele piparimuotilla esimerkiksi sydämiä taikinasta.
- Kohota leipiä pellillä liinan alla vielä n. 20min.
- Pistele haarukalla leikiä leipäsiin ja paista 225 n. 15-20min.
- Leikkaa leivät heti uunista ottamisen jälkeen kahteen osaan mutta
pidä palat päällekkäin ettei leivän sisäosa pääse kuivumaan.
Parhaimmillaan ruisleivät ovat heti paistamisen jälkeen.
Tänään on ollut super kaunis talvipäivä. Aurinko paistoi jo vähän
pidempään ja lumi narskui kenkien alla. Käytiin neidin kanssa pitkä lenkki
ennen lounasta. Ulkoilu se tekee hyvää mielelle ja ruokakin maistuu
paremmin. Vähän liiankin hyvin ;) Oon koittanut vähän keventää vuoden
vaihteesta saakka ja kyllä on tehnyt arkena ihan kaikkea mahdollista
hyvää mieli. Siis ihan sellaisiakin asioita, joita en yleensä edes syö
kuten sipsejä ja dippiä. Jospa saisi pidettyä kiinni siitä, että herkkupäivä
on jokatoinen perjantai. Tuo joulunaika aina sekoittaa kyllä täysin
syömistottumukset. Mites teillä on uusi vuosi alkanut? Jeps, mutta
nyt kokkailuhommiin ja ajattelin leipasta perunarieskaa pottumuusin
jämistä. Se on meidän koko perheen herkkua!
Mukavaa iltaa <3
Piti heti tulla tänne vierailulle, kun näin instassa tuon leipä päivityksen.
VastaaPoistaIhania kuvia ja herkullisen näköisiä leipäsiä.
Kiitos ohjeesta,tämä menee kokeiluun jossain vaiheessa.
Onkin aikaa, kun olen tehnyt ruisleipää, aikanaan tein vanhaan ruisjuureen,joka on tiinussa, mutta sen tekeminen on niin aikaa vievää ja se on hieman liian hapanta makuuni, että luovuin sen tekemisestä.
Ihanaa tammikuuta sinulle!
T: Satuli
Hei ihana kuulla, joko olet päässyt kokeilemaan? Ihanaa päivän jatkoa!
PoistaHuomenna olis tarkoitus kokeilla leipoa näitä leipäsiä, katotaan mite onnistuu.
VastaaPoistaT.Lissu
Oi ihanaa, tuus kertoon kuinka onnistui ja maistuiko <3
Poista